Fintor Logo RGB-slogan

 • Volg ons op:
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn

 

Is het verstandig om bij het kopen van een huis eigen geld in te brengen?

Naast de directe kosten om de woning te kopen, heb je ook geld nodig voor de inrichting van en het verhuizen naar de nieuwe woning. Deze kosten kunnen al snel in de duizenden euro's lopen. De ervaring leert dat de kosten bij een bestaande woning ongeveer 6% van de waarde van de woning bedragen en bij nieuwbouwwoningen zelfs 11%. Het is dus verstandig om een deel van jouw eigen geld te reserveren voor deze uitgaven.

 

Bovendien zijn er fiscale voordelen om je eigen geld anders te besteden dan het financieren van een deel van de aankoopprijs. Je verlaagt weliswaar het te lenen hypotheekbedrag met als voordeel dat je misschien net daardoor dat duurdere huis kunt kopen, of een in een gunstiger renteregeling valt, of de netto maandlasten verlaagt. Belangrijkste nadeel is dat je misschien later geld tekort komt voor dagelijkse uitgaven en geld moet lenen. Het hangt dus van jouw persoonlijke situatie af wat verstandig is.

Beschik je over eigen geld (spaartegoed of beleggingen), dan zou je het eigen geld ook op de volgende manieren kunnen gebruiken:

Hoog-laag toepassing

Deze variant biedt een snellere vermogensopbouw. Een verhoogde premiebetaling in de beginfase zal tot een versnelde waarde-groei van de verzekering of beleggersrekening leiden. In de jaren hierop volstaan hierdoor lagere premiebetalingen of stortingen. De totale hypotheeklast wordt zo op eenvoudige wijze verlaagd. Op basis van het gestorte geld kun je ook een hogere hypotheek krijgen. Bij het maximale hypotheekbedrag dat je op basis van jouw inkomen zou kunnen krijgen, wordt deze storting namelijk opgeteld.

Extra premiestorten

Je kunt ook besluiten om extra stortingen te doen in de verzekering of beleggersrekening. Dat is een beter alternatief dan rechtstreeks aflossen op de geldlening. Ook over deze extra stortingen ontvang je de rendementsgarantie ter hoogte van jouw hypotheekrente (spaar- of spaarbeleggingshypotheek) of een bepaald beleggingsrendement (spaarbeleggings-, beleggings- of effectenhypotheek).

Premiedepot

Je kunt bij de start van je lening, een eenmalig bedrag storten in de vorm van een premiedepot. Over dit depot ontvang je een rentevergoeding. De premies voor jouw kapitaalverzekering worden tijdens de looptijd van het depot voldaan vanuit dit depot. In die periode betaal je dan alleen de rente over jouw hypotheek. Hierdoor heb je lagere lasten en bouw je versneld vermogen op. Op basis van het gestorte geld kun je ook een hogere hypotheek krijgen. Bij het maximale hypotheekbedrag dat je op basis van je inkomen zou kunnen krijgen wordt deze eenmalige storting namelijk opgeteld.

Beleggingsdepot

Het eigen geld kan je ook gebruiken om een storting in een beleggingsdepot te doen. Met het beleggingsdepot kunnen eventuele premies voor een verzekering worden betaald. Het is ook mogelijk om maandelijks geld uit het depot op te nemen, met als doel de lasten te verlagen. Geld opnemen uit het beleggingsdepot kan ook in de toekomst, bijvoorbeeld als je tijdelijk stopt of minder gaat werken of tijdens de studieperiode van eventuele kinderen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nieuwsbrief

Ja! ik meld me aan
 1. Voornaam(*)
  Ongeldige invoer
 2. Naam(*)
  Ongeldige invoer
 3. E-mail(*)
  Ongeldige invoer