Onderdeel 3 - Zelf bijverzekeren

Naast het pensioen dat je opbouwt via je werkgever en het bedrag dat jij aan AOW ontvangt, kan het verstandig zijn om zelf extra bij te sparen voor je pensioen. Dat geldt ook als je zelfstandig ondernemer bent, en je niet deelneemt of kunt deelnemen aan een pensioenregeling.

Belastingdienst betaalt mee
Tot op bepaalde hoogte betaalt de Belastingdienst mee aan jouw pensioen. Die exacte hoogte word je jaarruimte genoemd. Binnen jouw jaarruimte mag je sparen via je brutosalaris. Inkomstenbelasting betaal je in dat geval pas na je pensioen met als voordeel: een veel lager belastingpercentage.   

Zelf of via je werkgever bijsparen?
Extra sparen voor je pensioen kan in de meeste gevallen via het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar van je werkgever. Zowel het pensioenfonds als de verzekeraar waar jouw werkgever je pensioen heeft ondergebracht, bieden een mogelijkheid om fiscaal vriendelijk extra te sparen.

Je bent echter niet gebonden aan die verzekeraar. Het vergelijken van pensioenverzekeraars kan je duizenden euro’s aan extra pensioen opleveren. Ook wij kunnen een vergelijking voor je maken. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Fintor Financieel advies & Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie